ZELENA LJUBLJANA = Mesto, kjer vsak svoj prostor najde

DSCN5657

Osrednji fokus projekta je ‘ozelenitev’ ljudi – predvsem mladih, ki v recesiji ne najdejo svojega mesta ter jih opolnomočiti za aktivni vstop na trg delovne sile. Namen projekta je na inovativen način zvabiti mlade od ekranov in malodušja v navdihujoča srečanja, kjer bodo ob pozitivni podpori izkušenih starejših dobili ideje za uresničitev svojih spečih sanj in ustvariti polje možnega, kadar se meščani srečamo v okolju pozitivnega raziskovanja ter snovanja želene prihodnosti – ne pa v vsesplošnem jamranju ter prelaganju odgovornosti na inštitucije.

2-partnerska-delavnica (10)IMG_4715

ODPRTI POZIV — K SODELOVANJU VABIMO MLADE:

 • stare do 29 let;
 • brezposelne (ni potrebno biti prijavljen na Zavodu za zaposlovanje);
 • z interesom za dvig kakovosti življenja v Ljubljani;
 • z željo po proaktivnosti, samoiniciativnosti, samostojnosti, po ustvarjanju projektov v korist skupnega dobrega;
 • ki imajo radi Ljubljano.

2-partnerska-delavnica (4)DSCN5669

V programu ozelenitve duše prestolnice skozi opolnomočenje mladih smo povezali več niti in prispevkov:

 • socialno inovacijo medgeneracijskega ozaveščanja »družinskega blaga« mesta Ljubljane (otipljivih in neotipljivih virov, ki so podlaga za kreiranje še višje kakovosti življenja za vse) – z uporabo najnaprednejših svetovno uveljavljenih pristopov, ki porajajo rešitve iz mentalitete možnosti in ne fokusiranja na primanjkljaje;
 • vključevanje prebivalcev v soustvarjanje zelene prestolnice Evrope – s poudarkom na spodbujanju samoiniciativnosti ter partnerskega sodelovanja med različnimi deležniki;
 • oživitev in krepitev medčloveških vezi v soseskah ter četrtnih skupnosti – kaj lahko mi meščani sami naredimo, da bo naše življenje bogatejše (socialno, kulturno, ekonomsko, zdravstveno ..).

IMG_4703DSCN5670

POMEMBNI MEJNIKI:

 • 8. april in 25. maj 2016: usposabljanje po metodologiji Appreciative Inquiry / pozitivnega poizvedovanja in opolnomočenja za izvajanje intervjujev pozitivnega poizvedovanja z agenti sprememb v Ljubljani (vplivnimi ljudmi oz. ljudmi, ki so pri svojem delu dosegli premike na boljše, iščejo nove pristope za dvig kakovosti življenja v Ljubljani in so lahko zgled drugim). Usposobili smo 38 mladih.
 • do 6. junija: Mladi so izvedli 72 osebnih intervjujev pozitivnega poizvedovanja z agenti spremeb, proaktivnimi Ljubljančani.
 • 1. junij 2016: Kreativna kavarna, v kateri smo rezultate intervjujev v skupinskem ustvarjalnem procesu oplemenitili z refleksijo izkušnje izvedbe intervjujev in skupaj pripravili predstavitev za osrednji interaktiven in inspirativen dogodek. Kreativna kavarna je potekala v galeriji Dijaškega doma Ivana Cankarja, Poljanska 26, Ljubljana.
 • 16. junij 2016: Od vizije do pobude – opolnomočenje meščanov za zeleno Ljubljano. Interaktiven in inspirativen dogodek, s proaktivno kavarno, na katerem smo predstavili rezultate intervjujev in v razširjenem krogu, ter skupaj z agenti sprememb in prebivalci mesta, v proaktivni kavarni identificirali pobude za razvoj mesta, kakršnega si želimo.
 • junij, september 2016: Izvedba proaktivnih kavarn (participativna metodologija za preverjanje idej) v četrtnih skupnosti Ljubljane, kjer mladi s pomočjo drugih udeležencev razvijajo SVOJO podjetniško idejo za razvoj Ljubljane po meri njenih prebivalcev.
 • september 2016: Vikend usposabljanje “Od ideje do uresničitve” in na enodnevni delavnici za preverjanje idej ter  2 uri mentorstva na idejo. Mladi pridobite razumevanje procesa od ideje do uresničitve, postanejo motivirani za razvijanje svoje ideje, jo znate preveriti, finačno ovrednotiti in predstaviti javnosti – v usposabljanju se krepi kompetence ustvarjalnosti, podjetnosti in učenje učenja.
 • november 2016: Priprava načrta uspeha, ki bo jasno opisal idejo in nakazal način njene uresničitve.

Rezultate intervjujev pozitivnega poizvedovanja smo poželi — strnili v skupne metakategorije (slogani, zgodbe in konkretni projekti, pozitivne lastnosti Ljubljane): Žetev intervjujev in Žetev iz kreativne kavarne in v MANIFEST ZELENA LJUBLJANA.

POGLEJ SI:

Ker slika pove več od besed, si POGLEJ KRATEK FILM o 1. delavnici pozitivnega poizvedovanja / appreciative inquiry, ki je potekala 8.4.2016.

In film z VTISI MLADIH iz 2. delavnica pozitivnega poizvedovanja / appreciative inquiry, ki je potekala 25.5.2016.

 

Če te zanima sodelovanje, je še možnost: PRIJAVI SE TUKAJ!

Več informacij: ZELENA LUBLJANA_opis projekta in na e-naslovu: natalijavrhunc@yahoo.com

 

IMG_4712 DSCN5661

MLADI  S PROJEKTOM PRIDOBIJO:

 • usposobljenost za pristope ozaveščanja notranjih moči ter zunanjih virov (svojih in okoljskih) s svetovno uveljavljeno metodologijo afirmativnega poizvedovanja (Appreciative Inquiry)
 • usposobljenost za osebni razvoj in razvoj osebnih projektnih idej (identifikacija pobude, manjkajočih virov in prvih akcijskih korakov) z metodologijo Proaktivne kavarne
 • širjenje mentalne sfere možnosti in identificiranje poslovnih priložnosti glede na svojo izobrazbo, znanja in veščine
 • mreženje z agenti sprememb vseh generacij in vseh profilov
 • mreženje s skupino mladih, ki ima enak cilj, tj najti izpolnjujočo zaposlitev, kar omogoča izmenjavo izkušenj, znanj, posredovanje informacij ter podporo skupine
 • občutek koristnosti skozi delo, ki je hkrati lahko vir zaslužka.

DSCN5656 Partnersko sodelovanje3

PARTNERSTVO

Projekt izvajamo partnerji: Društvo moderatorjev Slovenije, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, Mestna občina Ljubljana, Mladi zmaji, TiPovej!, Pogovorjevalnice, Brez izgovora Slovenija ter Muzej in galerije mesta Ljubljane.

2-partnerska-delavnica (31)