Umetnost participativnega vodenja

23. – 25. maj 2014, Olimpijski center v Planici.

2562259_orig

Čas kaosa in krize kliče po jasnosti, pogumu in sodelovanju: jasnost, kako lahko jaz prispevam k skupnemu dobremu/cilju; pogum, da zaživim svoj potencial; zmožnost sodelovanja, da soustvarimo prihodnost, ki si jo želimo.

1820426

Na tridnevnem intenzivnem treningu smo izkusili preproste, a močne procese, ki v nas zanetijo vodstveno iskro, prebudijo individualne in kolektivne potenciale, ponovno obudijo upanje in ponudijo sveže perspektive ter inovativne rešitve za kompleksne probleme, s katerimi se soočamo v organizacijah in skupnostih:

  • Kako lahko drug drugemu pomagamo prepoznati in razviti moči, darove in talente, da bi lahko nato skupaj soustvarjali modre rešitve?
  • Kako lahko skupaj iščemo rešitve – namesto da se večno pritožujemo?
  • Katere vodstvene kvalitete in veščine so potrebne v času krize?
  • Kako lahko zgradimo močno koalicijo zmožno sprememb?
  • Kako lahko vodim sebe, da bi lahko vodil druge?

3500141

Trening je temeljil na globalno uveljavljeni tehnologiji mobiliziranja različnih deležnikov za ustvarjanje želene prihodnosti: Art of Hosting Conversations That Matter, ki se je porodila na gradu Borl v Sloveniji leta 2000 (pisani mednarodni ekip), odtlej pa globalno razmahnila po vseh celinah.

Kaj je “Participatory Leadership”?

V svetu, ki postaja vse bolj kompleksen, rešitev in inovacij ne bi smeli več iskati v posameznih voditeljih, temveč v naši skupni kolektivni inteligenci.  Participativno vodenje je odgovor na globalno kompleksnost v času, ko organizacije, skupnosti in družbe iščejo nove učinkovite in zdrave načine organiziranja, kreiranja in sodelovanja, ki bi nam bolj služili. Participativni pristop, ki ga uporabljajo vsepovsod po svetu za organiziranje in vodenje pogovorov in sestankov, ki gojijo vzajemno spoštovanje in ustvarjajo modre ter dolgoročne rešitve za sedanjost in prihodnost.

Udeleženci so bili na treningu povabljeni k aktivnemu sodelovanju, izkušeni voditelji Art of hostinga pa so jih vodili in mentorirali pri implementiranju različnih metod. Predstavljeni so bili različni modeli in prakse Art of Hosting.

4876500

 

 

 

 

 

 

Izvajalska ekipa: vrhunska mednarodna ekipa pod vodstvom Mary-Alice Arthur (Robert Kržišnik, Dragana Prijanovič, Tadej Pugelj, Natalija Vrhunc, Alenka Oblak, Jaka Kovač, Janja Rebolj, Andreja Cepuš, F. Raphaël Duret-Nauche).

Več informacij na spletni strani dogodka in na ‘harvest’ strani, kjer najdete utrinke dogodka in veliko koristnih povezav.

6100076

Več informacij o mednarodni mreži Art of Hosting Conversations That Matter: www.artofhosting.org

Trening je bil delno sofinanciran znotraj programa Vseživljenjsko učenje Evropske unije.