Delavnica Appreciative Inquiry za vodenje pozitivnih sprememb

V razmišljanju, kako najučinkoviteje prispevati k vitalnosti Slovenije, njenih podjetij/organizacij in lokalnih okolij, smo se v Društvu moderatorjev odločili, da kot glavno izobraževanje v 2015 ponudimo pristop Appreciative Inquiry (vodenje sprememb z afirmativnim pristopom – AI), ki ga apliciramo na strateško pomembne kompetence –  razvijanje vrhunskih partnerstev in sodelovanj.
Skozi naše moderatorsko in vodstveno delo smo namreč zaznali, da se v Sloveniji zavedamo potrebe po združevanju moči za uresničevanje pogumnih vizij – po drugi strani pa se sodelovanj s potencialnimi  partnerji bojimo (»Kaj če me bodo izkoristili? Kako si bomo delili naloge – in vire? Kaj bomo naredili, ko pride konflikt …«)?

IMG_0246Tako z enim dogodkom sprožimo dvojno korist:

 • ponudimo uveljavljen, preskušen model in strukturiran model (AI), fokusiran na uzaveščanje in razvijanje notranjih moči ter vizij, ki je antipod vsesplošno razširjenemu jamranju in iskanju krivcev,
 • skupno raziščemo, kaj nas že (kulturno, organizacijsko, posamično) podpira ter kaj še lahko dosežemo za razvijanje vrhunskih in navdihujočih sodelovanj s partnerji (torej tistimi, ki niso direktno »naši«).

Appreciative Inquiry je metoda za odkrivanje, spodbujanje, ustvarjanje ter razvoj sprememb in izboljšav pri posameznikih, organizacijah, skupinah in skupnostih. AI identificira skrite notranje moči in išče načine, kako graditi na le-teh. Obenem AI tudi raziskuje še neodkrite potenciale ter s tem osvetljuje in širi območje možnega na nivoju posameznikov ter celote. Preko ustvarjanja konkretnih korakov in projektov za utelešenje odkritih možnosti v prakso pospešuje razvoj in evolucijo.

Kaj pridobim z udeležbo na delavnici?

 • strukturirano učenje/usvajanje metode za doseganje pozitivnih sprememb (od mikro sestankov do maksi procesov)
 • prvoosebno izkušnjo pristopa AI, ki krepi vitalnost posameznika in organizacije
 • aplikacijo metode na enega največjih izzivov za vitalnost slovenskih organizacij, skupnosti in družbe: kompetence sodelovanja in partnerstva
 • (na željo) možnost sodelovanja v  jesenskih  follow-up srečanjih za izmenjavo izkušenj pri prenosu metode AI v prakso
 • navdih in dobro družbo.

Način dela

Delovni jezik delavnice je angleščina (delo v majhnih skupinah pa bo potekalo v katerem koli jeziku, ki ga razumejo vsi v skupini). Delavnica je zasnovana dinamično in interaktivno, kot kombinacija treninga veščin ter apliciranja pristopa na konkretne izzive posameznikov in skupine.

_97B3092Podpora  prenosu v prakso po delavnici

Metoda AI je uporabna tako v manjših iniciativah (poživitev sestankov, coaching …) kot za daljše procese sprememb, v službenem kot zasebnem kontekstu. Zato bo Društvo moderatorjev spodbujalo nadaljnja srečanja in navezave za medsebojno podporo ter izmenjavo izkušenj pri aplikaciji metode. V ta namen bo:

 • znotraj samega treninga ustvarjen prostor za vzpostavitev podpornih timov (za tiste, ki bodo to želeli)
 • jeseni 2015 izvedeni dve srečanji za izmenjavo izkušenj.

Močno tudi spodbujamo, da se izobraževanja iz organizacije/skupine udeleži več kot ena oseba, saj je s tem prenos v prakso ne le podvojen, pač pa mnogoter.

 

Mary ALiceVodi: Mary-Alice ArthurMary-Alice je zaradi svojega prispevka k razvoju moderiranja častna članica Mednarodne zveze moderatorjev (IAF).
Mary-Alice specialises in using story in service of positive systemic shift and to access and create collective intelligence on critical issues. She sees her art as creating and hosting spaces for wise action, where people can step in, step up and step out powerfully together, clear about their common foundation, committed to their highest aspirations and taking back the power of their stories. For almost 20 years she has been working with groups of all types and is an intentional nomad, working, contributing and living all over the world. She has developed and facilitated conferences and events for a wide variety of groups around the world and has attended hundreds more.  She is an inspiring and sought after presenter. This will be her fourth time in Slovenia.

 

 

Datum: 17., 18. in 19. april 2015 (v Hotelu Lev, Ljubljana); od 9.00 do 18.00.

Kotizacija:

 • 350 EUR za fizične osebe*, s. p., NVO in javne zavode
 • 450 EUR za udeležence, ki jim kotizacijo plača podjetje/zasebni zavod

Člani Društva moderatorjev s plačano članarino za 2015 imajo 50 EUR popusta na zgornje cene.

*Nižja kotizacija velja tudi za samostojne podjetnike (posameznike) in enoosebne zasebne zavode, ki ne zaposlujejo drugih ljudi.

Kotizacija vključuje:

 • udeležbo na treningu
 • gradivo
 • kosilo (3 x)
 • pijačo in prigrizke med odmori

Podatki za plačilo:

Društvo moderatorjev Slovenije, Koseška 8, Ljubljana

TRR: SI 56 0600 0094 9897 437

Banka Celje, d.d., Vodnikova 2, 3000 Celje

Prijave na tej povezavi.

Več o Appreciative Inquiry v kratkem filmčku, posnetem z Mary-Alice Arthur, na wikipedii ter na  Appreciative Inquiry Commons.