Skupnostno učenje iz zgodb

Kako ustvariti prostor za prihodnost, ki vznika – modrost obdobij prehoda

Skupnostno učenje iz zgodb; z voditeljico Mary Alice Arthur

Četrtek, 16. 4. 2015, od 17.30 – 20.30;

kavarna Mestnega muzeja153

Mestni muzej je prostor, ki hrani zgodbe; le-te pa hranijo nas. Ker se mnogi posamezniki in skupnosti/organizacije v tem obdobju nahajamo v raznovrstnih tranzicijah  – osebnih, delovnih, družbenih -, želimo  spodbuditi skupno modrenje o moči teh sicer izzivalnih obdobij.

Pripovedovanje zgodb je eno najstarejših in tudi najbolj učinkovitih orodij človeštva za upravljanje z znanjem skupin. Zgodbe vsebujejo izkušnje, ki pripomorejo k rasti in razvoju naših zmožnosti delovanja v kontekstu kompleksne družbe.

Skupnostna  žetev omogoča istočasno sledenje mnogim nitim ene zgodbe. Ob tem vadimo ciljno poslušanje, skupnostno iskanje pomenov, nosilcu oz. pripovedovalcu pa nudimo obogateno razumevanje zgodbe. Metodo skupne žetve zgodb je razvila Novozelandka Mary Alice Arthur, »zgodbarska aktivistka«, ki bo tokratni večer tudi vodila (za prevod iz angleščine bo poskrbljeno).

Potek večera:

• Osebni izkušnji obdobja prehoda dveh raznolikih pripovedovalcev:
  • Predstavitev metode ter skupna opredelitev ključnih fokusov poslušanja; razdelitev v žetvene ekipe
    • Vida Ogorelec, pobudnica participativnih moderiranih pristopov v Sloveniji in ustanoviteljica Umanotere, slovenske fundacije za trajnostni razvoj
    • Javor Škerlj Vogelnik, umetnik7996501_orig
  • Žetev spoznanj
  • Od skupnega k osebnemu: katera nova zgodba mojega življenja morda  trka na vrata
  • Praznovanje v sproščeni družbi ob domačih prigrizkih

Kaj boste pridobili z udeležbo:

• izkušnjo ter potek metode, ki je prenosljiva v mnoge osebne, poslovne in organizacijske kontekste; vsi udeleženci prejmejo tudi gradivo o metodi;
  • modrost in navdih, porojena iz zgodb;
  • spodbudo za lastna spoznanja o moči obdobij prehoda;
  • dobro družbo in lep večer.

Prispevek:

• vstopnine ni;
  • vabimo pa vas, da s seboj prinesete kak prigrizek, ki ga podelite z drugimi (tipa »finger food« – kar lahko primemo v roko);167
  • prosimo pa za prijave (zaradi lažje organizacije).

Kje in kdaj: četrtek, 16. april 2015, od 17.30 – 20.30 (dobrodošli tudi, če pridete z zamudo!); kavarna Mestnega muzeja, Gosposka 15, Ljubljana

Kdo: Mestni muzej Ljubljana ter Društvo moderatorjev Slovenije

P. S. Mary Alice Arthur bo tudi vodila 3-dnevno usposabljanje Appreaciative Inquiry za vodenje pozitivnih sprememb od 17. – 19. aprila 2015; vabljeni!