MODERATOR V AKCIJI GRE DLJE

Utrjevanje moderatorskih veščin in tehnik v praksi

17. in 18. januarja 2020 v mladinskem centru Mladi Zmaji v Zalogu v Ljubljani

od 9.00 do 17.00 (oba dneva)

 

Kratek opis usposabljanja:

Na pobudo udeležencev trikrat izvedene delavnice Moderator v akciji prihaja nova delavnica.

Moderator v akciji gre dlje odpira varen prostor priložnosti za moderatorske izkušnje z novimi tehnikami – po preizkušenem modelu, v katerem so udeleženci v aktivni moderatorski vlogi.

Delavnica je namenjena vsem, ki ste se že udeležili uvodne delavnice (Delo moderatorja: vloga, tehnike in veščine oz. ABC moderiranja) ali drugega primerljivega usposabljanja in imate izkušnje z moderiranjem skupinskih procesov ter željo po nadaljnji strokovni in osebni rasti. Predhodna udeležba na Moderator v akciji ni pogoj – ne gre za njeno nadaljevanje, temveč vzporedni modul.


Delavnica vam bo koristila tudi, če se boste v bodočnosti odločili za pridobitev mednarodnega certifikata za moderatorje (CPF, Certified Professional Facilitator). Na delavnici boste imeli možnost za poglobitev in trening temeljnih moderatorskih veščin in tehnik.

 

Cilji usposabljanja:

  • Spoznati in preizkusiti uporabne moderatorske tehnike v treh vlogah (moderator, udeleženec in opazovalec).
  • Utrjevati moderatorske veščine v varnem okolju (s poudarkom na oblikovanju vprašanj, ki spodbujajo, širijo in poglabljajo razmišljanje ter oblikovanju, posredovanju in sprejemanju povratnih sporočil).
  • Spoznati, kako me drugi doživljajo kot moderatorja.
  • Vaditi odzivanje na težavno obnašanje udeležencev v skupinah.

VSEBINE

Nastopi:

vsak udeleženec ima priložnost za vnaprej pripravljeno 20 do 40-minutno simulacijo procesa moderiranja po zgledu preizkusa za certifikat CPF (Certified Professional Facilitator), zabeleženo na video posnetku;

Tehnike:

  • spodbujanje sodelovanja raznolikih udeležencev (spoznavanje, igra vrednot, puzzle igra in zgodbe),
  • definiranje problema (diagram Ishikawa),
  • spodbujanje ustvarjalnosti (od preprostega izziva do širjenja polja idej),
  • urejanje idej (napredno urejanje, nadgradnja temeljne skupinske tehnike),
  • sprejemanje odločitev (tehnika doseganja soglasja),
  • vrednotenje in refleksija (minutne ankete, krog po metodi ORID, povratno sporočilo),
  • energenti (aktivnosti za dvigovanje energije).

PROCES

Prevladujoča metoda dela je izkustveno učenje. V varnem okolju se boste preizkusili v moderatorski vlogi v simuliranih procesih, ki jim bodo sledila povratna sporočila v razgovoru z ostalimi udeleženci. Takšen način omogoča ozaveščanje, integracijo in nadgradnjo izkušenj udeležencev.

 

PRIPRAVE

Za uspeh delavnice so zelo pomembne priprave na simulacije. Zato boste že pred delavnico opravili določene dejavnosti (stik z “naročnikom” in priprava procesnega načrta po izbrani tehniki). Te priprave vam bodo vzele povprečno od 4 do 6 ur v dveh tednih pred delavnico, zelo motiviranim lahko tudi več. Pri pripravah vas bosta usmerjala Vida in Miran s sodelavci.

 

SIMULACIJE Z VIDEO KAMERO

Vse simulacije bomo posneli z video kamero. S snemanjem želimo nastopajočim omogočiti kasnejšo podrobnejšo analizo in referenco, zato prinesite s sabo USB ključek z vsaj 1,5 GB praznega prostora. Vsi posnetki bodo po delavnici izbrisani.

 

Kratek CV izvajalcev:

Vida in Miran sodelujeta že dalj časa. Eden od vidnejših sadov njunega sodelovanja je delavnica Moderator v akciji, ki sta jo za Društvo moderatorjev Slovenije zelo uspešno izvedla že trikrat (2016, 2018 in 2019).

Vida Ogorelec je v zadnjih dvajsetih letih načrtovala in moderirala vrsto procesov skupinskega dela v organizacijah in sodelovanja javnosti v javnem sektorju. V prepričanju, da v Sloveniji primanjkuje znanj o moderiranju skupinskih procesov v vseh sektorjih, je od leta 2001 vodila številna moderatorska usposabljanja (uvodne in nadaljevalne delavnice, grafično moderiranje, moderiranje strateškega načrtovanja, vzpostavljanje partnerstev). Leta 2002 je kot prva v Sloveniji pridobila mednarodni certifikat Certified Professional Facilitator.

Miran Morano je izobraževalni trener, predavatelj, moderator in večni učenec. Kot andragoga in sociologa ga najbolj zanimajo procesi vplivanja na spremembe miselnosti in vedenja. Verjame v neskončne zmožnosti ljudi ter razvija načine soustvarjanja sinergije stikov in dotikov. To je tudi slogan njegovega podjetja Tangens, d.o.o.”

 

PRIJAVA IN PLAČILO
Za prijavo kliknite na prijavnico. Prijavo potrdite z vplačilom kotizacije (podatki spodaj); zapolnitev mest v skupini določa vrstni red plačil kotizacij. V skupini bo 12 udeležencev. Po zaključku delavnice vam bomo poslali račun.

Kotizacija znaša:

   • 240 EUR za člane Društva moderatorjev Slovenije s plačano članarino za leto 2020 oziroma
   • 280 EUR za nečlane

ter vključuje izvedbo, gradivo, potrdilo o usposabljanju, video posnetek simulacijskega nastopa, napitke med odmori ter kosilo.

Kotizacijo nakažite na Društvo moderatorjev Slovenije, Vodnikova cesta 211, Ljubljana, TRR: SI56 0510 0801 4865 436, ABANKA d.d.; v namen napišite »MvA2 2020 za (Priimek in ime udeleženca-ke)«, pri sklicu pa 00-17-01-2020.

Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest oz. najkasneje do 6. januarja 2020. 

POZOR: Delavnica je skoraj polna (trenutno (3. 1. 2020) je na voljo še 1 mesto). Po zapolnitvi uvedemo čakalno listo.

ODJAVA

Za vse odpovedi do 6. januarja 2020 bomo morali zaračunati administrativne stroške v višini 25 EUR; v primeru odpovedi po 6. januarju 2020 pa zadržimo celotno kotizacijo (seveda lahko v obeh primerih sami najdete nadomestilo).

Za dodatne informacije pišite na info@drustvo-moderatorjev.si .

Veselimo se skupnega učenja in raziskovanja!