Dobrodošli na spletni strani Društva moderatorjev Slovenije (DMS)

Moderator (angl. facilitator) je vsebinsko nevtralna oseba, ki z uporabo moderatorskih metod, tehnik, znanj in veščin ustvari in vodi soustvarjalne procese, ki skupini ali organizaciji pomagajo do zastavljenega cilja po načelih dialoške, vključujoče, konstruktivne in k skupnemu dobremu usmerjene komunikacije.

Cilji društva so:

 • razvijati moderatorske kompetence,
 • krepiti prepoznavnost moderiranja kot discipline, ki prispeva k učinkovitejšemu delu skupin in organizacij  ter reševanju kompleksnih problemov,
 • spodbujati mreženje med posamezniki, skupinami in organizacijami, ki jih pritegnejojo namen, cilji ter vrednote društva.

Če želite postati naš član, vas vabimo, da izpolnite pristopno izjavo .


IZOBRAŽEVALNE DELAVNICE


STROKOVNO-DRUŽABNO SREČANJE NA ODPRTEM ZA RAZVOJ VIZUALIZACIJSKIH VEŠČIN, 13. junij 2020
(od 10.00 do 14.00)

Na inovativno zasnovanem vodenem skupinskem potepu v naselju Krka in okolici (v bližini je izvir reke Krke; občina Ivančna Gorica) bomo:  

 • krepili ustvarjalnost in vizualizacijske veščine,
 • dobili ideje, kako te veščine nadalje gojiti v vsakdanji praksi,
 • (so)ustvarili vizualni slovarček, ki ga bomo lahko uporabljali pri moderatorskem delu,
 • krepili motivacijo za vizualno izražanje ter v igrivem duhu napolnili še naše skupnostno-ustvarjalne baterije.

Delavnico vodi Mireille van Bremen, nizozemska ilustratorka in grafična zapisovalka, trenerka & coach za vizualne komunikacije, ki v Sloveniji živi že od leta 2006. Delavnica bo v angleščini; po potrebi s šepetanim prevodom v slovenščino. Predznanje ali risarska nadarjenost nista potrebna.

FINANČNI PRISPEVEK IN PRIJAVA: Delavnico pretežno financira društvo. Finančni prispevek 5 EUR po osebi – ki se bo zbiral na začetku delavnice – bo pokril stroške delovnega zvezka, ki ga odnesete domov.
Pogoj za udeležbo je poravnana članarina. Zaradi dobre organizacije (ter za prejem nadaljnjih informacij) je potrebna prijava, in sicer do najkasneje 11. 6. 2020 oziroma do zapolnitve mest.

LOGISTIKA: V naselju Krka se dobimo ob 10 h (do tam je okoli pol ure vožnje iz Ljubljane). S seboj imejte vodo/napitke in lažjo malico; še nekaj navodil pa prejmete po e-pošti v tednu pred delavnico.
Kdor želi, je po delavnici vabljen tudi na skupno kosilo v eni od lokalni gostiln.ABC MODERIRANJA, OSNOVNE TEHNIKE IN VEŠČINE VODENJA SKUPINSKIH PROCESOV, 22. oktober 2020

V okviru letošnjega svetovnega tedna moderiranja vas vabimo na 1-dnevno uvodno delavnico: ABC moderiranja, Osnovne tehnike in veščine vodenja skupinskih procesov

Delavnica je namenjena: vsem, ki se srečujejo z načrtovanjem in vodenjem skupinskih procesov ter želijo spoznati pristope, ki jih moderatorska stroka razvija že desetletja in so uporabni za managerje, projektne, timske in druge vodje, vrhunske svetovalce, trenerje, učitelje,… Spoznali in preizkusili boste osnovne modele, tehnike in veščine, ki so uporabni za uspešno načrtovanje in vodenje delavnic, sestankov in izobraževalnih procesov.

Način dela je izrazito izkustven; temelji na simulacijah, ki jim sledijo analitično-teoretične predstavitve in razgovori z udeleženci. Takšen način omogoča konstruktivno integracijo izkušenj udeležencev.

Datum in lokacija: četrtek, 22. oktober 2020 (od 9. do 17. ure) v prostorih Središča Vitalis, Hladilniška pot 28 (Zalog), Ljubljana.

Delavnico vodi Vida Ogorelec. Vida je izkušena moderatorka in procesna svetovalka za sodelovanje javnosti. Vodila je prva temeljna usposabljanja za moderiranje v Sloveniji in leta 2002 kot prva v Sloveniji pridobila mednarodna certifikata Certified Professional Facilitator (CPF) in Public Participation Certificate (PPC).

Več informaicj in prijava TUKAJ.VABILO K PLAČILU ČLANARINE ZA 2020

Navodila za plačilo najdete na tej strani.

Kaj pridobite s članstvom:

 • dobro družbo in navdih za življenje/delo;
 • brezplačen obisk rednih mesečnih srečanj društva, na katerih poteka interno izobraževanje in druženje članov;
 • dostop do internih članskih strani  (tam objavljamo izobraževalna gradiva, zapisnike sej UO, gradiva za letni zbor ter druge teme in povabila, namenjena članom);
 • možnost soustvarjanja programa društva;
 • moderatorski priročnik “Moderiranje skupinskih procesov: priročnik za moderatorje” avtoric Cirile Toplak in Vide Ogorelec (v elektronski obliki);
 • brezplačen obisk izobraževalne delavnice na letnem zboru;
 • popuste pri nekaterih izobraževanjih društva ali partnerskih organizacij doma in v tujini (poslovni model še preskušamo in razvijamo);
 • občutek zadovoljstva, da s plačilom simbolične članarine (22 EUR) pomagate pokriti tekoče stroške poslovanja društva, kot so računovodski in bančni stroški.